Biografie John May

IMG_1027

John May

Studeerde klassiek slagwerk aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en speelde reeds tijdens zijn studie als freelancer bij het Residentie Orkest, Slagwerkgroep Den Haag, Asko ensemble, Nieuwe Slagwerkgroep Amsterdam en diverse andere gezelschappen. Later was hij lange tijd werkzaam bij o.a. gitarist Harry Sacksioni, fluitiste Berdien Stenberg en werkte hij met Hans Visser en Peter Weekers (Flairck), Demis Rousos en Slagwerkgroep Percossa.

In dezelfde periode gaf hij slagwerkles aan de muziekscholen van Nieuwegein en Amsterdam.

Tijdens een verblijf in Amerika speelde hij bij het Palm Beach Symphony Orchestra in Florida en schreef muziek voor commercials.
Bij terugkomst in Nederland raakte hij via de Slagwerkgroep Den Haag in aanraking met Afrikaanse muziek.
Vanaf dat moment volgden er een aantal studiereizen naar West Afrika waar hij les kreeg bij Aly en Doudou N’Diaye Rose in Senegal en bij Venancio Mbande uit Mozambique.
John is een van de eerste leden van Anumadutchi, een slagwerkgroep die zich specialiseert in Afrikaanse muziek in combinatie met westers slagwerk.

Sinds die tijd (1991)  maakt hij ook deel uit van Circle Percussion, de eerste groep buiten Japan die zich verdiepte in Japanse slagwerkmuziek. Hij specialiseerde  zich in de traditionele speelstijlen o.a. door lessen van Katsuji Kondo, een van de oprichters van de wereldberoemde groep KODO.
Dit bleek een perfecte combinatie te zijn met de passie voor Aikido, een Japanse vechtkunst waar hij al jaren mee bezig was.
In 1991 startte hij zijn eigen Slagwerkschool Pure Percussion, gespecialiseerd in Djembe, Sabar en Taiko, alsmede een Aikidoschool (Budokan Leiden) in zijn woonplaats Leiden. Met Pure Percussion zijn inmiddels vele concerten, workshops en clinics gegeven in binnen- en buitenland.
Ook was hij enkele jaren werkzaam bij de TU- Delft als slagwerkleraar op de culturele afdeling van de universiteit en startte hij een niet-westers slagwerkafdeling op voor het Centrum voor Kunst en Cultuur in Zoetermeer .

Met Circle Percussion gaf hij vele concerten en workshops in binnen- en buitenland gebaseerd op Japanse muziek.
Enkele van de vele hoogtepunten zijn Sail Amsterdam, World Expo in Sevilla en de Olympische Spelen in Atlanta. Er waren meerdere tournees naar Japan waar hij samenwerkte met Katsuji Kondo en de vrouwelijke Taiko groep Honoo Daiko. Daarnaast speelde hij meerdere keren in Amerika, Israel, Zuid-Afrika en nagenoeg alle landen in Europa.

Op lesgebied ontwikkelde hij een project voor de basisscholen om kinderen in aanraking te laten komen met andere culturen door middel van muziek, en organiseerde tijdens het Japan jaar (2000) een weekcursus Japans trommelen in Leiden waarbij deelnemers intern konden ervaren hoe men in Japan omgaat met de Taiko traditie, dus dagelijks veel rennen en trommelen.
Dit was een groot samenwerkingsproject met Marco Lienhard van de Japanse groep Ondekoza, het LAK theater, Circle Percussion en de gemeente Leiden.

Van 1998 tot 2009 was hij coördinator van Het Muziekhuis in Leiden, een groot  muziekcentrum met oefenruimtes, leslokalen, concertzaal, opnamestudio.

Sinds 2003 is hij daarnaast werkzaam als docent aan de Muziekschool Katwijk en is hij workshopdocent Afrikaanse en Japanse muziek en rondleider over Afrika en Japan bij Museum Volkenkunde in Leiden.

Hij volgde o.a. masterclasses Taiko bij Marco Lienhard (Ondekoza), Katsuji Kondo, Eiichi Saito en Leonard Eto (KODO) en Sabar en Djembe bij Doudou en Aly N’Diaye Rose (Senegal), Djembe bij Mamady Keita (Guinee) en Timbila bij Venancio Mbande (Mozambique).

In 2019 speelde hij met het Metropole Orkest tijdens Tomorrowland Our Story in het ZiggoDome in Amsterdam o.a. met Armin van Buuren, Tiësto en Afrojack.